Wandeling.jpgWandelingen:  Direct vanuit het huis loop je direct de vrije natuur in, ideaal voor natuur- en hondenliefhebbers.  De wandelroutes die in het huis aanwezig zijn (boeken, kaarten) zetten je snel op weg om het mooiste van de streek te ontdekken (400 km bewegwijzerde paden rondom de streek van Patignies).  De keuze is aan u,  een wandeling langs de Vallei van de Houille met weidse uitzichten of een wandeling door de bossen met wild stromend water, rotsen en dieren die regelmatig je pad kruisen. Wil je je wandeling nog wat actiever maken dan hebben wij ervoor gezorgd dat er op de mooiste plaatsen geocaches verborgen liggen. Haal die GPS boven en ga op zoektocht!
In deze ongerepte, authentieke regio genieten vele gasten van de rust die hier nog aanwezig is
.  Tijdens het wandelen kom je dan ook zelden een andere tweevoeter op je pad tegen.
TransArdenne.jpgFietsen:  Hou je van fietstochten met een pittig karakter met klimpercentages tussen 5% en 20% met racefiets of MTB, of wens je enkel 's morgens naar de bakker om vers brood en sandwiches te rijden twee kilometer verderop?  Je bepaalt het zelf.  Voor zij die het liever vlak houden zijn er Ravel-wegen die je langs autovrije fietspaden langsheen rivieren leiden.  Eén van de mooiste is de Ravel in Gembes (L518) die je door de vallei van de Almache voert.  De meest gekende en idyllische is de 'Transardennes' die je langs de oevers van de Maas tot in Charleville-Mézières brengt, de geboorteplaats van dichter Arthur Rimbaud.

Cultuur en geschiedenis:
  De burcht van Bouillon, de citadel van Dinant en het Kasteel van Lavaux-Ste-Anne zijn in de streek de meest noemenswaardige overblijfselen uit een verre geschiedenis.  Niet enkel zijn ze een bezoek waard maar daarnaast kan je er lekker genieten van een Chimay, Orval of verfrissing op een terrasje vlak naast de sites.  Oude kerken, Maria-beeltenissen, kapelletjes en een feeërieke waterbron in Bellefontaine sieren de omgeving rondom Gedinne.ChateauLavauxSteAnne.jpg
Vergeet vooral niet om het boekendorp Redu met zijn sfeervolle   boekenwinkeltjes te bezoeken alsook de gezellige terrasjes voor een lekkere hap of slok.

Eten en drinken:
  Levensgenieters en fijnproevers hou jullie klaar!  In de omgeving zijn voldoende restaurantjes, tavernes of café's waar je na een voldane dag een kom soep, spaghetti of een waar menu kan verorberen om terug op krachten te komen.  Kom je in de winter dan is een wildschotel zeker een aanrader. (adresjes terug te vinden in het huis).
EurospaceCenter.jpg

Leerrijk:
Wie graag even in hogere sferen wil vertoeven, kan zich begeven naar Libin, naar het Eurospace Center, een uniek vrijetijds- en ontdekkingspark voor klein en groot, en over alles wat met de ruimte te maken heeft.
Wie het daarentegen liever ondergronds zoekt, kan terecht in de grotten van Han te Han-sur-Lesse (met aangrenzend wildpark).

Kayak.jpgWaterpret:  Voor de kayak- of kanoliefhebbers: aan de oevers van de mooie Semois - maar ook aan die van de iets wildere Lesse - zijn meerdere vertrekpunten beschikbaar met telkens verschillende afstanden om te peddelen.
Daarnaast is er ook het grote merencomplex Les Lacs de l'Eau d'Heure dat zich uitstrekt over de gemeenten Cerfontaine en Froidchapelle. Men kan een mooie wandeling maken rondom het meer, maar ook zonnebaden of watersporten zijn hier mogelijk.tour-du-millenaire.jpg

Nog te doen:  *Wie roofvogels van dichtbij wil zien, begeeft zich het best naar 'Le Jardin des Hiboux' waar je met valken, gieren en uilen een heuse interessante en leerzame demonstratie voorgeschoteld krijgt.  Heb je wat geluk dan wordt je uitgekozen om een roofvogel op je arm te laten aanvliegen.  Een echte belevenis!
*Voor wie geen hoogtevrees heeft is er Croix-Scaille waar je de 60 meter hoge Tour du Millénaire beklimt (train alvast het trappenlopen) en zo op 563m boven de zeespiegel een panoramisch zicht hebt over de venen en bossen van de regio.
*Voor wie graag de ski's aanbindt zijn er ter hoogte van Croix-Scaille meerdere langlauf pistes aanwezig
.
*Voor diegenen die van races houden: de "Rallye de la Semois" rond Bièvre, Gedinne en Haut-Fays, of de "TT Classic Gedinne" die gereden wordt op het circuit van Gedinne met klassieke motoren
.
*Vuurwerk, klank- en lichtspel in Bouillon
*...

Informatiekaft:
In het huis ligt een zeer uitgebreide informatiemap met daarin alle activiteiten in en rondom de regio gebundeld. Aarzel niet deze uit te pluizen!
La Mésange Bleue
Sous Le Village 10
5575 Patignies
www.lamesangebleue.be
lamesangebleue10@outlook.com
Ga naar onze Facebookpagina